El ministre de Presidència, Economia i Empresa, i president d’Actua, Jordi Gallardo, ha signat aquest divendres 9 d’octubre a Barcelona, un  acord amb la Fundació Universitat i Tecnologia LA SALLE per impulsar el Pla Estratègic per la Innovació d’Andorra.

Gallardo ha destacat que “l’objectiu és potenciar la promoció, la diversificació econòmica i el foment de la innovació per tal d’incrementar la competitivitat de les empreses andorranes, la seva economia i grau d’innovació així com captar inversió estrangera”.  En aquest sentit el ministre ha remarcat que “l’objecte, per tant, és posar les bases pel suport al Desenvolupament d’aquest pla estratègic amb la participació del Govern, les Universitats, els centres de Recerca, les Empreses i la Societat Civil Organitzada, a partir de la metodologia desenvolupada per La Salle, que ja està implantada internacionalment”.

Aquest procés permetrà l’acompanyament de l’Ecosistema d’Innovació d’Andorra per a la formulació d’un model d’Estat Innovador i Emprenedor, i crearà les condicions necessàries per a la seva implementació. Per coordinar tota aquesta feina es crearà una comissió de seguiment constituïda per representants d’Actua (Invest in Andorra i Innovation Hub Andorra) i de LA SALLE.

Per la seva banda, el director general LA SALLE Campus, Josep M. Santos, ha destacat que “és un pacte on hi guanyarem mútuament. Andorra ens demana participar-hi però nosaltres aprendrem molt i serà experiència per als nostres investigadors i la nostra gent que està fent transferència el fet d’enriquir-se amb la possibilitat de tenir un cas com el d’Andorra amb aquesta ambició i possibilitats en aquests moments”.

Durant els dos anys, amb opció a pròrroga del conveni, els objectius a desenvolupar consistiran principalment en:

  • Construir una visió comuna consensuada d’Estat Innovador i Emprenedor a partir de les capacitats de l’Ecosistema d’Innovació actual i de les oportunitats territorials i temporals.
  • Alinear als agents de l’Ecosistema d’Innovació (Universitats, Empreses, Govern i Societat Civil Organitzada) en el disseny i la implementació física, lògica i tecnològica d’Andorra.
  • Donar suport a la identificació i l’avaluació dels requeriments conceptuals i els incentius per a la creació d’un parc tecnològic a Andorra.
  • Identificar els reptes territorials, econòmics, socials i de governança i impulsar accions dels agents de l’Ecosistema per solucionar els reptes.
  • Donar suport al disseny dels òrgans de governança per involucrar, alinear i avaluar els projectes i avenços en la construcció d’Andorra Estat Innovador i Emprenedor.

L’acord també preveu desenvolupar una estratègia integral d’Àrea d’Innovació que pugui ser reconeguda per la International Association of Science Parks and Areas of Innovation. Una xarxa mundial integrada per 400 parcs científics i tecnològics i ecosistemes d’innovació.