Projectes

Fundació ActuaTech

La Fundació ActuaTech, és un dels pilars de la Iniciativa Actua. Al 2015 va iniciar una col·laboració amb el Massachusetts Institute of Technology (MIT), concretament amb el departament Changing Places (CP) del Media Lab, per tal de fomentar la innovació al país. En el marc de la diversificació econòmica, es vol potenciar Andorra com a "Living Lab" (País Laboratori). I és que Andorra, per les seves especificitats, la seva mida, una legislació jove, un trànsit de 8 milions de visitants a l'any... ofereix les condicions idònies per testar aquesta tecnologia. De fet, Kent Larson, investigador principal de Changing Places, ja ha anunciat que provarà a Andorra alguns dels seus projectes.

Què implica que Andorra esdevingui un "Living Lab"?

  • Accés a tecnologia. Tant empreses com ciutadans estaran exposats a les últimes tendències en tecnologia.
  • Progrés en regulació. Aprendrem a ser més àgils en la definició i la implantació de processos i regulacions.
  • Visibilitat internacional. Centres de recerca i/o empreses internacionals faran difusió de les seves proves i de l'experiència viscuda al país.
  • Adquisició de coneixement. La col·laboració d'empreses locals en aquests projectes podria reactivar sectors de l'economia i promoure la creació de nous productes i serveis "Made in Andorra".

 

Espai d’Innovació d’Andorra

L’Espai d’Innovació d’Andorra, impulsat per Actua, està ubicat a la planta baixa de l’edifici de Caldea i té una superfície de 250 metres quadrats distribuïts en dues sales. A la primera es troben les oficines de la Fundació ActuaTech, un espai de reunions i un atri amb una graderia amb capacitat per a una trentena de persones on tenen lloc les conferències i les presentacions. A l’altra sala, es mostra el vehicle autònom que s’està testant a Andorra (el Persuasive Electric Vehicle -PEV), el CityScope amb la projecció de diversos projectes i també hi ha una zona reservada per als investigadors.

L'espai està obert a investigadors, empresaris i ciutadans en general. Vine a visitar-nos!

CityScope

La Fundació ActuaTech juntament amb els investigadors de l'MIT Changing Places estan desenvolupant plataformes físiques i digitals dedicades a la resolució de reptes d'urbanisme i de disseny d'espais. Les eines que desenvolupen van des de simulacions que quantifiquen l'impacte d'intervencions disruptives a les ciutats fins a aplicacions col·laboratives.

El CityScope no és només tecnologia, és una plataforma per a l'intercanvi de dades interactives i un fòrum per a col·laboradors de diferents sectors.

S'ha dissenyat una implementació exclusiva de la plataforma CityScope per a Andorra per observar i estudiar el turisme, l'energia i la congestió del trànsit, entre d'altres.

TerMITes

Es tracta d'un conjunt d'eines i sensors (MITs i terMITes) per observar la relació entre el comportament humà i el consum d'energia. La plataforma és un prototip i requereix calibratge i proves addicionals. És per això que s'han desplegat prop de 80 sensors en una escola d'Andorra per recollir dades i estudiar l'impacte real de la vida al centre sobre el consum energètic de l'edifici.

El projecte també té un component educatiu i interactiu, ensenyant als estudiants què són els sensors i com poden interactuar amb ells, i millorant l'experiència de l'usuari.

Casa de la Muntanya

La Casa de la Muntanya serà un espai amb l’objectiu de promocionar, difondre i fer reserves de les activitats d’esport i turisme de muntanya alhora que crearà noves activitats que potenciïn aquest sector. També tindrà una vessant formativa i potenciarà el treball conjunt de les empreses de l’àmbit de la muntanya, l’administració pública i les entitats de recerca i innovació.

L'espai comptarà amb un equip format per més d’una dotzena de persones d’àmbits tan diversos com l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya d'Andorra (EFPEM), l’Observatori de la Sostenibilitat d'Andorra (OBSA), el Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d'Andorra (CENMA), l’Associació de Guies de Muntanya, el clúster d’Esports d’Actua, el comú d’Ordino, el ministeri de Medi Ambient, Andorra Turisme, les estacions d’esquí del país, i representants de diverses empreses d’esdeveniments esportius, entre d’altres.

Persuasive Electric Vehicle (PEV)

El Vehicle Elèctric Persuasiu (PEV) és un projecte que pretén unir les necessitats de la vida diària amb una mobilitat energètica eficient. No obstant això, la tecnologia desenvolupada pel MIT encara necessita ser provada i Andorra és un lloc ideal per a això.

L'objectiu principal és tenir una primera experiència d'assaig a Andorra per a provar aspectes tècnics del PEV, mostrar el potencial d'Andorra com Living Lab i utilitzar el PEV com a plataforma educativa.

City I/O

City I/O és una plataforma digital de realitat augmentada que permet visualitzar de forma interactiva, i en temps real, la presa de decisions estratègiques dins l'àmbit de l'urbanisme, entre altres.

A més, aprofita les tècniques més avançades de les tecnologies mòbils (aplicacions mòbils i web), per promoure debats oberts entre els professionals i el conjunt de la ciutadania.

Aprofitament solar en cobertes d'edificis (OBSA)

És una aplicació informàtica que permet conèixer, als particulars, el potencial d’aprofitament de l’energia solar a les cobertes dels edificis del país, generant una sèrie d’indicadors en relació als beneficis i l’interès energètic, econòmic i ambiental d’aquest aprofitament.

Aquesta eina informàtica ha estat desenvolupada per l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA) en el marc del projecte “Potencial d'aprofitament del recurs solar en cobertes d'edificis del Pirineu”.

Google Business View

El maig del 2013, Actua i Google, van posar en marxa un projecte que tenia per objectiu convertir Andorra en el primer país del món amb tota la seva oferta comercial disponible a Google Maps, mitjançant la eina Google Street View.
El maig del 2014, més del 96% dels comerços de tot el territori ja eren accessibles a través d’aquesta eina i des de l’agost del mateix any, el projecte es va fer extensiu als monuments d’interès històric i cultural d’Andorra.
 

ANDORRA WIFI

Andorra Wi-Fi és la xarxa Wi-Fi pública d’Andorra Telecom. S’ha instal·lat a les principals avingudes comercials i a les estacions d’esquí amb la particularitat que és gratuïta.

ANDORRA GO !

Es tracta de l’aplicació mòbil oficial de turisme d’Andorra, que inclou tota l’oferta turística i comercial del país, i que és el resultat d’un primer projecte desenvolupat conjuntament per Andorra Turisme i Andorra Telecom.