11 - Novembre / 2018

Actua torna a l’Smart City Expo World Congress amb nous projectes d’innovació i l’acompanyament d’empreses andorranes

Actua participa per tercer any consecutiu a l’Smart City Expo World Congress que se celebra a Fira de  Barcelona els dies 13, 14 i 15 de novembre del 2018, amb nous projectes d’innovació i amb la presència activa de 8 empreses andorranes. L’estand del Principat s’inaugurarà dimarts 13 de novembre a les 16 h. Amb la participació del ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, el secretari d’Estat per a la Diversificació Econòmica i la Innovació, Josep Maria Missé, els directors d’Actua Empresa i Actua Innovació, Judit Hidalgo i Marc Pons, i diversos empresaris andorrans. Posteriorment el ministre Jover intervindrà a la taula rodona, ‘Social inclusion: Building commons cities for all´.
 
L’estand d’Actua té 120 metres quadrats i ha reservat un espai per a 8 empreses del Principat que podran mostrar els seus projectes davant les milers de persones que passaran per la fira. En aquesta edició hi participaran Andorra Telecom, Electric Chain, FEDA, Full Secure, NAOS, NP Technology, TDA i Sóc Creatiu. A totes elles Actua les ha posat en contacte amb empreses que formen part de diferents delegacions internacionals com Àustria, Escòcia, Estats Units, França i Regne Unit. Paral·lelament algunes ja han confirmat la seva participació amb altres trobades amb empresaris d’altres països.
 
Pel que fa als projectes que es podran veure a l’estand d’Actua són els següents:
 
Casa de la Muntanya
Una maqueta d’Andorra mostrarà el potencial de la Casa de la Muntanya. Es tracta d’un Living Lab treballat, de manera conjunta, per l’administració pública, professionals del món empresarial i la recerca per desenvolupar solucions al voltant del món de la muntanya. Estudia des de les capes de neu, l’ús que es fa de les rutes de muntanya i dels seus refugis, com millorar l’eficiència dels canons de neu artificial... Es tracta d’un projecte del comú d’Ordino, amb el suport d’Actua, l’Observatori de la Sostenibilitat d'Andorra (OBSA) i el Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d'Andorra (CENMA).
 
Sensors terMITes
A l’estand d’Actua també es podran contemplar sensors terMITes que recullen dades de la relació entre el comportament humà i el consum d'energia. En una escola andorrana s'han desplegat 80 sensors per recollir aquest tipus de dades dins l’edifici. El projecte també té un component educatiu i interactiu, ensenyant als estudiants què són els sensors i com poden interactuar amb ells. És un projecte que treballa conjuntament el Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Actua.
 
‘Arbres al vent’
Es tracta de la proposta guanyadora de la campanya del Pressupost Participatiu del 2018 que consisteix en un sistema d'energia eòlica renovable mitjançant instal·lacions que simulen arbres. Cadascun pot produir fins a 3kw de potència instantània i 1900 kwh en un any. L'electricitat generada serà utilitzada per usos públics (enllumenat viari o d'equipaments, etc). La proposta va ser presentada per un professor de l'Escola Andorrana de primària d'Andorra la Vella, com a resultat d'un treball fet a l'aula sobre les energies renovables. La voluntat és poder instal·lar els arbres al vent arreu del país.
 
L’Smart City Expo World Congress, en dades

L’Smart City Expo World Congress (SCEWC), el principal esdeveniment internacional sobre ciutats intel·ligents reunirà, del 13 al 15 de novembre al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, representants de 700 ciutats dels cinc continents com Amsterdam, Atenes, Atlanta, Berlín, Brussel·les, Chicago, Copenhaguen, Estocolm, Ginebra, Nova York , Roma, Londres i Yokohama. Aquesta vuitena edició comptarà amb la presència de 840 expositors i més de 400 ponents que analitzaran com emprendre iniciatives que busquin transformar les ciutats en millors llocs per viure.
 
El saló és un gran aparador internacional de les últimes tecnologies en l'àmbit de la transformació urbana. Entre les 840 empreses expositores que hi haurà en aquesta edició destaquen Alstom, Bosch, Cellnex, Cisco, Dassault, Deloitte, FCC, Ferrovial, FiWare, Hexagon, Huawei, Indra, Mastercard, McKinsey i Microsoft.