24 - abril / 2017

Andorra i Letònia inicien les negociacions per tancar un acord per evitar la doble imposició

Andorra i Letònia inicien les negociacions per tancar un acord per evitar la doble imposició entre els dos països. Així s’ha acordat en la reunió de treball que el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha mantingut a Andorra amb el seu homòleg de Letònia, Edgars Rinkevic, aquest dilluns 24 d'abril.

L’acord dona continuïtat al marc de confiança i de col·laboració entre Andorra i Letònia, i referma les bones relacions bilaterals, refermades al primer semestre de 2015 quan Letònia ostentava la presidència de torn de la Unió Europea i Andorra va encetar el procés negociador amb la UE.

Gilbert Saboya ha lliurat al seu homòleg un esborrany de text a partir del qual els respectius ministeris de Finances podran iniciar les converses formals. Segons Saboya, la voluntat es poder començar les negociacions aquest any i enllestir-les en un termini de temps breu. Serà un conveni basat en OCDE, molt similar als signats fins ara amb la resta de països també de la Unió Europea.

D’altra banda, durant la trobada també s’ha fet el seguiment de les negociacions d’Andorra per l’acord d’associació amb la Unió Europea. Saboya ha donat a conèixer al ministre de Letònia la posició d’Andorra respecte a la circulació de mercaderies, serveis, capitals i persones, i del marc institucional en general.

Durant la reunió també s’han acordat organitzar diferents iniciatives en l’àmbit turístic, per promocionar el Principat a Letònia. Una d’elles serà la participació a una fira de turisme que se celebrarà a la capital de país bàltic, Riga, al febrer de 2018. Així mateix, durant l’any vinent, coincidint amb el primer centenari de la independència de Letònia, es preveu organitzar a Andorra una trobada empresarial entre sectors dels dos països.

En l’àmbit de la innovació i de les noves tecnologies, també s’ha acordat promoure una cooperació específica, tenint en compte que Letònia treballa en clústers semblants als d’Andorra i que està confeccionant una legislació nova en aquest aspecte.

La visita del ministre d’Exteriors de Letònia, dona resposta a la que Gilbert Saboya va fer al setembre de 2015, i que va marcar el començament del treball de diferents iniciatives bilaterals, entre elles l’eliminació d’Andorra de la llista de paradisos fiscals de Letònia durant el 2016.

Text i foto: Govern d'Andorra