18 - maig / 2018

Andorra i Xipre signen un Conveni per evitar la Doble Imposició

Durant la seva estada a Dinamarca, Maria Ubach, ha signat aquest divendres, 18 de maig, amb el seu homòleg de Xipre, Nikos Christodoulides, un Conveni de no Doble Imposició entre els dos països. Es tracta del 8è conveni signat per evitar les dobles imposicions i prevenir l'evasió i el frau fiscal, els set anteriors amb Emirats Àrabs Units, Espanya, França, Liechtenstein, Luxemburg, Malta i Portugal ja estan en vigor.

Ambdós ministres han celebrat la signatura i han mostrat la seva voluntat de reforçar la cooperació bilateral i en l’àmbit multilateral. El ministre xipriota ha manifestat el suport del seu país en el procés de negociació de l’acord d’associació d’Andorra amb la UE.

Per a què serveixen els CDIs?

Els convenis de doble imposició (CDI) són tractats internacionals que tenen com a finalitat evitar els casos de doble imposició fiscal internacional mitjançant una sèrie de mesures que impliquen als 2 estats contractants. Els CDI's faciliten la promoció de les inversions exteriors i afavoreixen la competitivitat de les empreses nacionals a l'exterior.

Dits convenis s'apliquen a les persones físiques i jurídiques residents de qualsevol dels estats signants i afecten als impostos sobre la renda i sobre el patrimoni, exigibles per cadascun dels estats contrastants i/o les seves subdivisions polítiques i administratives. En ells, s'estableix qui dels dos Estats té la competència de gravar les rendes.

Per garantir el bon funcionament d'un CDI, cal que el sistema fiscal, la legislació en matèria de transparència, lleis de comptabilitat dels 2 estats signants, siguin compatibles.

Aquests acords suposen pel Principat d'Andorra un gran pas endavant posant fi al gravamen de les retencions a l'origen que determinades administracions, com la francesa o l’espanyola, aplicaven a les societats andorranes que volien exportar els seus serveis a aquests països. Es tracta doncs d’un element indispensable per a l'obertura econòmica del país.

Foto: Govern d'Andorra