26 - juny / 2018

Arriben les bicicletes elèctriques compartides a Andorra

El servei públic de bicicleta elèctrica compartida, Cicland, s’ha inaugurat aquest dimarts, 26 de juny, amb la voluntat de potenciar un model de mobilitat més sostenible. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, el cònsol menor de Canillo, David Palmitjavila, el director de màrqueting de Crèdit Andorrà, Joan Ramon Mas, i el responsable de l’empresa concessionària, Miquel Àngel Armengol, han presentat el nou servei en un acte on han assistit el cap de Govern, Antoni Martí, i cònsols de totes les parròquies.

Cicland s’ha posat en marxa amb una cinquantena de bicicletes que circularan entre les estacions de càrrega repartides per les set parròquies, i vol donar servei tant a ciutadans del país com als visitants.
El servei públic de bicicleta elèctrica compartida s’emmarca en el model de mobilitat més sostenible que es vol potenciar al país, i també en el model energètic més eficient i respectuós amb el Medi Ambient que contempla el Projecte de llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic que està actualment a tràmit parlamentari.

Aquest servei és fruit de la col·laboració entre el Govern i els set comuns, que ja van fer un primer acord per al foment de la mobilitat elèctrica amb l’impuls del programa Engega, i que l’octubre del 2017 van signar un nou acord per a la concessió del servei de bicicleta elèctrica compartida, juntament amb l’Automòbil Club d’Andorra.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha posat de manifest que Cicland té l’objectiu de fomentar hàbits de mobilitat més sostenibles, i ha recordat que l’enquesta que es va fer a la població va constatar l’elevada sensibilitat de la societat amb el medi ambient. A més, ha recordat que el servei de bicicleta elèctrica compartida és una de les potes del model de mobilitat que s’està projectant i que Cicland s’integrarà a la futura plataforma de mobilitat impulsada per FEDA per gestionar d’una manera conjunta els diferents serveis.

En representació dels set comuns, el cònsol menor de Canillo, David Palmitjavila, ha reiterat el compromís de les corporacions locals amb el nou model de mobilitat, i ha destacat la satisfacció perquè es materialitza el compromís de totes les corporacions comunals per participar en el desplegament d’aquest model de mobilitat sostenible i compartida.

Per la seva banda, el director de Màrqueting de Crèdit Andorrà, Joan Ramon Mas, que és el patrocinador oficial del servei, ha manifestat el compromís de Crèdit Andorrà amb la responsabilitat social corporativa. Mas ha expressat que “el banc sempre ha estat conscient de la importància de preservar el medi ambient, de vetllar per l’entorn, i de promoure o donar suport a programes que contribueixin a la qualitat de vida de la població”.
Finalment, el responsable de l’empresa concessionària del servei, Miquel Àngel Armengol, ha exposat els detalls del servei i ha explicat que durant els dos primers mesos de funcionament es prendrà nota de les mancances o possibles millores que es vagin detectant per acabar de perfeccionar el servei. A més, durant aquesta primera setmana Cicland farà accions de difusió perquè els usuaris puguin provar les bicicletes de forma gratuïta en les parades que s’anunciaran a través de les xarxes socials.

Així mateix, ha detallat que des d’aquest mateix dimarts hi ha un total de 12 estacions de bicicletes elèctriques, del total de 14 que hi haurà. Pel que fa a les bicicletes, ha afirmat que ja estan totes disponibles i ha indicat que es tracta de bicicletes elèctriques que s’adapten a l’orografia andorrana i permetran arribar fàcilment a totes les parades que s’han instal·lat a les set parròquies.

Pel que fa al preu del servei, hi ha tres modalitats d’accés: l’abonament anual, fixat en 76,5 euros, l’abonament per a 25 usos, per 30 euros, i les tarifes d’ús puntual. En funció de cada abonament, l’usuari haurà de pagar un preu pel temps que faci servir la bicicleta, que en el cas de l’abonament anual serà de 0,45 euros per als primers 30 minuts.

Aquests abonaments es podran adquirir a qualsevol oficina de turisme, però també es podran gestionar a través de l’aplicació per a telèfons mòbils Cicland, que estarà disponible la setmana vinent. Al web www.cicland.ad es pot consultar tota la informació referent al servei.

Text i foto: Govern d'Andorra