15 - Octubre / 2018

La velocitat de la xarxa de fibra òptica de les escoles es multiplica per deu

El Govern i Andorra Telecom han millorat la capacitat i velocitat de la Xarxa Educativa Nacional d’Andorra (XENA), que uneix un total de 35 edificis escolars del país i n’assegura la connexió a Internet. El canvi principal ha estat l’ampliació de la línia de fibra òptica cap a l’exterior que ha passat d’1 Gigabit per segon (Gbps) a 10 Gigabits. Per permetre l’increment de la velocitat ha estat necessària l’actualització del maquinari de la xarxa de connexió a Internet format pels enrutadors de xarxa i els filtres i tallafocs de darrera generació.

L’altra gran línia de treball ha estat l’ampliació de les línies d’accés a Xena de 100 Megabits per segon (Mpbs) fins 1 Gigabits dels set equipaments escolars amb més tràfic. Es tracta de les escoles andorranes de Segona Ensenyança de Santa Coloma, Encamp i Ordino; l’Escola Andorrana de Primera Ensenyança de Santa Coloma; el Lycée Compte de Foix, el Centre de Formació d’Aixovall i l’Escola Andorrana de Batxillerat. També en aquest cas s’ha hagut de renovar el maquinari tant d’Andorra Telecom com de la xarxa Xena.

En la resta de centres escolars també s’ha multiplicat per tres la capacitat de la línia passant de 100 Mbps fins a 300 Mbps. Tot i que la xarxa era suficient en aquests centres escolars s’ha ampliat en previsió a l’increment continu de la demanda de serveis d’Internet a les escoles.

El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, i el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, han visitat aquest matí el centre de Formació Professional d’Aixovall per conèixer de primera mà les característiques de la nova xarxa i les impressions de docents i alumnes.

El ministre ha subratllat que la importància de mantenir les línies de comunicació a l’alçada d’una creixent demanda de connexió a Internet tenint en compte que els serveis de tecnologia educativa que presta el ministeri al conjunt de la comunitat educativa d’Andorra estan, cada cop més, basats en el núvol”.  Eric Jover ha destacat també que amb aquesta ampliació s’està al capdavant de les xarxes educatives dels països del nostre entorn.

Per la seva banda, el director general d’Andorra Telecom ha ressaltat que l’ús de les noves tecnologies i la connectivitat s’han convertit en una part essencial del seu funcionament, i que Andorra Telecom té la responsabilitat pública d’afavorir la implantació de les TIC a la societat en general i de manera particular entre els estudiants. Jordi Nadal també ha destacat que la xarxa XENA no només és una eina per afavorir l’accés a Internet dels centres educatius sinó que és un canal per fomentar la interrelació i intercanvi entre diferents escoles i sistemes.

La Xarxa Educativa Nacional d’Andorra (XENA) és una intranet que disposa d’un total de vint-i-tres accessos des dels centres educatius i un accés des del CPD del ministeri, situat a Aixovall, que garanteixen la connexió entre les escoles i les persones que integren la comunitat educativa; i una connexió de sortida a Internet. La xarxa dona servei diàriament a 11.000 alumnes i a 1.820 docents dels tres sistemes educatius.

El parc informàtic del Ministeri d’Educació i ensenyament Superior està format per 2.486 ordinadors de sobretaula i 3.500 dispositius sense fils es connecten cada dia en horari lectiu a la xarxa wifi de XENA.

Text: Govern d'Andorra