11 - abril / 2018

S’obre el programa Engega 2018 amb una dotació de 850.000 euros

El Consell de Ministres ha aprovat, aquest dimecres, 11 d'abril, la convocatòria per al programa Engega 2018, que està dotat amb una partida de 850.000 euros per al foment de la mobilitat elèctrica i per a la millora de l’eficiència energètica i de laseguretat del parc automobilístic nacional. La convocatòria s’obrirà l’endemà de la publicació al BOPA i s’acabarà el 15 de novembre del 2018 o quan s’esgoti la partida econòmica assignada.

En aquesta tercera convocatòria del programa, s’incrementen els ajuts a la comprade furgonetes elèctriques pures fins als 10.000 euros, als quals cal sumar els 1.000 euros que atorga el punt de venda. Amb aquesta modificació es vol potenciar aquest tipus de vehicles que durant el 2017 van patir una davallada de matriculacions que va contrastar amb l’augment de matriculacions de turismes i motocicletes de mobilitat elèctrica. A més, l’impacte de les furgonetes en la qualitat de l’aire, tant per les emissions que desprenen com perquè normalment circulen bastant, ha fet apostar per l’augment de la subvenció d’aquesta tipologia.

D’altra banda, per afavorir la renovació de les furgonetes, també s’incrementa l’ajut al desballestament d’aquests vehicles, passant dels 750 als 1.250 euros. Pel que fa a la resta de vehicles de mobilitat elèctrica, el programa Engega 2018 manté els paràmetres establerts en l’edició anterior per potenciar els elèctrics purs per sobre dels híbrids endollables.

Així, els ajuts a l’adquisició d’un vehicle nou elèctric pur o d’autonomia estesa seran de 8.000 euros per als turismes, 10.000 per a camionetes o furgonetes i 2.000 per a motocicletes. En aquest cas, el punt de venda haurà d’atorgar també 1.000 euros addicionals per a la compra de turismes, camionetes o furgonetes i 200 per a motocicletes. Els ajuts del programa en cap cas podran superar el 50% del valor del vehicle adquirit. Per als turismes híbrids endollables, els ajuts del Govern es redueixen a la meitat, situant-se en 4.000 euros als quals s’ha de sumar l’ajut de 1.000 euros atorgat pel punt de venda.

D’altra banda, pel que fa al desballestament, el Govern preveu un ajut de 750 euros per als turismes i 1.250 euros per a furgonetes, i en tots dos casos s’hi poden sumar els 750 euros del punt de venda si el desballestament va lligat a la compra d’un vehicle nou energèticament eficient.

L’obertura d’aquesta tercera edició del programa Engega s’emmarca en la voluntat del Govern de fomentar la mobilitat sostenible, i en els resultats positius que ja s’han evidenciat amb la matriculació de més de 340 vehicles elèctrics o híbrids endollables entre el 2016 i el 2017.

Text: Govern d'Andorra